Recepty pro jednotlivá znamení

Co uvaříme Beranům

Berani mají svůj čas na jaře, a tak využijeme mladé jarní bylinky a připravíme vydatnou polévku s vaječnou zavářkou. 

Na másle zpěníme cibulku, přidáme lžíci hladké mouky, sůl, a když se nám upražila světlá jíška, zalijeme ji vodou a přidáme nakrájenou kořenovou zeleninu, kterou povaříme, až změkne. Opereme a nakrájíme jarní bylinky - zelenou cibulku, petrželku, pažitku, popenec, kopřivu, řeřichu, lístky špenátu, můžeme i mladé lístky kmínu, fialkové či jahodové lístky. Z jednoho vajíčka, hladké mouky a lžíce smetany vytvoříme těstíčko, které rozkvedláme v polévce. Nakonec přidáme nasekanou jarní bylinkovou směs. 

Jaké víno doporučíme Beranům?

Ohnivé, jiskřivé, šumící, dynamické - Proseko.

 

Co uvaříme Býkům

Býkům musíme dát něco vydatného. Ač je to zvířena býložravá, Býk lidský nám mrkvové pyré asi jíst nebude. Zkusíme mu proto nabídnout vepřo-knedlo-zelo.

Knedlíky uděláme chlupaté, a to tak, že na stejný počet rohlíků dáme stejný počet syrových, oloupaných brambor. Rohlíky pokrájíme na kostky, brambory nastrouháme a obojí spojíme v těsto. Knedlíky zaváříme do slané vody, a až vyplavou, jeden na zkoušku rozkrojíme, zda je uvařen. Koupíme kysané červené zelí, a když je na cibulce osmahneme a podlijeme vodou, přidáme sůl i hrst rozinek, dusíme do změknutí, a když se odpaří poslední podlití, dáme na dochucení lžíci medu a velmi mírně necháme zelí trošku přismahnout. Krkovičku nakrájíme na kostky, promícháme se solí, kmínem a cibulí a necháme odležet přes noc. Druhý den pomalu pečeme.

Jaké víno doporučíme Býkům?

Zemité, těžké, nekomplikované, temně rudé - Primitivo.

 

Co uvaříme Blížencům 

Blížencům by mohli chutnat špenátové knedlíčky jako příloha k dušené zelenině.

Potřebujeme: jedno vejce, jeden žloutek a máslo ve velikosti vejce, 2 lžíce uvařeného špenátu, lžíci hladké mouky a podle potřeby strouhanku. Máslo utřeme se žloutkem i vejcem, přidáme ostatní přísady a tvarujeme malé knedlíčky. Zavaříme do vroucí osolené vody a vaříme je 10 až 15 minut.

Jaké víno doporučíme Blížencům

Lehce opojné, šumivé, jiskřící, víno plné lehkosti a šarmu - růžové víno z Provence. 

 

Jaké jídlo uvaříme Rakům

Pro Raky je vhodná falešná humrová pomazánka. Nebudeme nutit Raky ke kanibalismu, a tak jim připravíme tuto pomazánku z mrkve a celeru.

Potřebujeme: vařenou mrkev i celer (toho o trošku méně než mrkve), jogurt (nebo majonézu), sůl a citronovou šťávu na dochucení. Mrkev s celerem velmi jemně nastrouháme nebo rozmixujeme. Spojíme jogurtem a ochutíme. Podáváme na dobrých domácích houstičkách. 

Jaké víno doporučíme Rakům

Bledě zlatá nostalgie uplynulého času - Tokajské víno.

 

Jaké jídlo uvaříme Lvům

Léto je v plném proudu, a tak zajdeme do lesa a nasbíráme Lvům houby. Z těch pak připravíme houbovník, a to následovně.

Na másle podusíme houby, osolíme, opepříme, přidáme trochu citronové kůry, z bio citronu a necháme vychladit. Svaříme smetanu (asi dvě malé sběračky). V misce rozkvedláme další dvě sběračky smetany s 2 lžícemi hladké mouky a 2-3 žloutky. Na mírném ohni zahříváme, až hmota zhoustne, a postupně přiléváme svařenou smetanu. Necháme vychladnout a poté vmícháme jemně sníh ze 2-3 bílků. Přisypeme lžíci jemné krupice. Pekáček vymažeme máslem, vysypeme strouhankou, nalijeme polovinu smetanové hmoty a poklademe houbami. Ty pak přelijeme druhou polovinou. Pekáček vložíme do hlubokého plechu s horkou vodou a v této lázni pečeme asi 45 minut. 

Jaké víno doporučíme Lvům

Majestátní víno pro krále - Chateau Margaux z Francie.

 

Jaké jídlo uvaříme Pannám

Panny si za své služby bližním zaslouží sladkou odměnu, a tak jim upečeme čokoládový dort.

Potřebujeme: 100 g dobré čokolády, 2 1/4 hrnku polohrubé mouky, 1/2 prášku do pečiva, 1 lžičku sody, 1 hrnek másla, 1 1/2 hrnku třtinového cukru, 1/2 hrnku podmáslí, 2 hrnky vařící vody, 3 vejce, pravou vanilku.

Na náplň potřebujeme: 1 1/2 hrnku práškového cukru, 2 bílky, 1 lžíci citronové šťávy, 3 lžíce pomerančové šťávy, kandovanou pomerančovou kůru. 

Rozehřejeme čokoládu, mouku smícháme se sodou, vyšleháme máslo s vejci a cukrem, postupně přidáme čokoládu, mouku, podmáslí a vodu. Z těsta upečeme dva korpusy a pečeme je přibližně 30 minut v troubě vyhřáté na 180 °C. Zatímco chladnou, připravíme náplň. Ve vodní lázni šleháme bílky s cukrem a postupně přidáváme obě šťávy. Šleháme, dokud směs nezhoustne. Vyndáme z lázně a šleháme dál do vychlazení. Náplní spojíme korpusy, potřeme i vršek a ozdobíme kůrou. 

Jaké víno doporučíme Pannám

Jemné, delikátní Pomino Bianco z Toskánska.

 

Jaké jídlo uvaříme Vahám

Nebudeme váhat a připravíme jim trochu pracné, zato však vynikající lasagne

Potřebujeme: 14 plátků předvařených lasagní, 850 ml bešamelové omáčky, 80 g mozzarelly, čerstvou bazalku

Masová náplň: 2 lžíce olivového oleje, půl kila mletého hovězího masa, velkou nakrájenou cibuli, 1 stonek řapíkatého celeru, 4 stroužky česneku, 30 g hladké mouky, 300 ml hovězího vývaru, 150 ml červeného vína, 2 lžíce rajčatového protlaku, bylinky - petrželovou nať, majoránku, bazalku, pepř a sůl. Zahřejeme olivový olej a opečeme na něm maso. Přidáme cibuli, nakrájený celer a česnek. Zaprášíme moukou a postupně podléváme vývarem a vínem. Přidáme bylinky, sůl i pepř. Na malém plamenu pak dusíme asi půl hodiny, poté vmícháme protlak a dalších deset minut povaříme.

Bešamelová omáčka: 1 lžíce másla, 1 lžíce mouky, 300 ml mléka, 2 bobkové listy, na špičku nože muškátového oříšku. Máslo rozpustíme na pánvičce, vmícháme mouku a mírně opražíme. Přilijeme mléko a přidáme koření. Přibližně pět minut vaříme. Vyndáme bobkové listy. 

Vymastíme zapékací misku. Na dno dáme vrstvu lasagní. Vrstvu bešamelu a vrstvu masové směsi. Poté opakujeme a zakončíme bešamelem. Zapékáme asi půl hodiny a před závěrem posypeme nastrouhanou mozzarellou. 

Jaké víno doporučíme Vahám

Inspirativní, aromatické bílé víno Chardonnay z Austrálie.

 

Jaké jídlo uvaříme Štírům

Štírům připravíme jemnou polévku na vyladění chmurné nálady. 

Potřebujeme: půl litru silného kuřecího vývaru, 100 g drobných těstovin (hvězdičky, pecičky), 2 velká vejce, 4 lžíce citronové šťávy, sůl, pepř a nadrobno posekaná nať petrželky. Kuřecí vývar přivedeme do varu, přidáme těstoviny a vaříme do změknutí. Mezitím si do misky rozklepneme vejce a šleháme jej alespoň půl minuty. Do této směsi zašleháme velmi opatrně 5 lžic horkého vývaru, stále šleháme a přiléváme ještě přibližně 200 ml. Směs se nám nesmí srazit, vývar musí být horký, ale ne vřelý. Tuto směs pak přiléváme k vývaru s těstovinami a mícháme, pokud nezhoustne. Podáváme s petrželkou.

Jaké víno doporučíme Štírům

Temné, silné víno Merlot z Chile.

 

Jaké jídlo uvaříme Střelcům

Střelce uzemníme v jeho hvězdném pátrání pařenými buchtami

Potřebujeme: půl kila polohrubé mouky, 1 lžíci moučkového cukru, 300 ml vlažného mléka, droždí, ovoce.

Z mléka, jedné kostky droždí a půl lžičky cukru uděláme kvásek, který necháme v teple vykynout. Poté vypracujeme těsto, které necháme přibližně hodinu opět kynout. Pak těsto lehce vyválíme a hrnkem vykrájíme kolečka. Ta plníme ovocem - meruňkami, borůvkami, švestkami. Necháme je ještě chvíli kynout a připravíme si hrnec s vodou a pařák. Ten lehce potřeme máslem. Počkáme, až voda začne vřít, a na pařák dáme tak čtyři až pět buchet. Přikryjeme hrnec poklicí a necháme buchty pařit přibližně deset až patnáct minut. Poté vyndáme na talíř, sypeme mletým mákem s cukrem a zalijeme rozpuštěným máslem. 

Jaké víno doporučíme Střelcům

Opojné, závratné a velmi rychle stoupající do hlavy - Gewurtztraminer z Alsaska.

 

Jaké jídlo uvaříme Kozorohům

Kozorozi si na velké rozmazlování nepotrpí, a tak jim upečeme suchary

Potřebujeme: 8 dkg hladké mouky, 8 dkg cukru, 1 vejce, hrst mandlí, hrst rozinek, citronovou kůru z bio citronu, špetku mletého anýzu. Vyšleháme vejce s cukrem do pěny a postupně vmícháme mouku a pokrájené oloupané mandle, citronovou kůru i anýz. Z těsta vytvoříme šišku, kterou upečeme. Tu pak krájíme na plátky a necháme usušit.

Jaké víno doporučíme Kozorohům

Zemité, suché - Cabernet Sauvignon z Argentíny

 

Jaké jídlo uvaříme Vodnářům

Vzhledem k nadčasovým úkolům Vodnáře jej nebudeme zdržovat složitým jídlem, a vyrobíme mu výbornou a rychlou pomazánku

Potřebujeme: 100 g bryndzy, 100 g másla, 2 lžičky papriky, 2 lžičky drceného kmínu, 2 lžičky hořčice, 2 lžičky piva, pažitku.

Ze surovin vymícháme pomazánku, kterou natíráme nejlépe na tmavý domácí chléb.

Jaké víno doporučíme Vodnářům

Nadčasové, perlivé víno složité chuti - pravé champagne Perrier-Jouet Belle Epoque Brut.

 

Jaké jídlo uvaříme Rybám

Pokud se Ryby topí v moři svých nesnází, jediné, co je z toho může dostat, jsou čokoládové makronky.

Potřebujeme: 4 bílky, 2 lžíce citronové šťávy, 250 g jemného cukru, 125 g jemně mletých mandlí, 30 g kakaa.

Bílky vyšleháme s citronovou šťávou do tuhého sněhu. Postupně zašleháme cukr a opatrně vmícháme mandle a kakao. Na pečicí papír pak vytvarujeme malá kolečka (o málo větší piškoty) a v troubě vyhřáté na 140 °C je sušíme. 

Náplň: 100 g kvalitní čokolády, 2 lžíce šlehačky, 30 g másla. Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni a postupně jí propojíme s máslem a smetanou. Necháme zchladit a poté naplníme makronky.

Jaké víno doporučíme Rybám

Omamné bílé víno Sauvignon Blanc.