Recepty pro jednotlivá znamení
Co uvaříme Beranům
Berani mají svůj čas na jaře, a tak využijeme mladé jarní bylinky a připravíme vydatnou polévku s vaječnou zavářkou.
Na másle zpěníme cibulku, přidáme lžíci hladké mouky, sůl, a když se nám upražila světlá jíška, zalijeme ji vodou a přidáme nakrájenou kořenovou zeleninu, kterou povaříme, až změkne. Opereme a nakrájíme jarní bylinky - zelenou cibulku, petrželku, pažitku, popenec, kopřivu, řeřichu, lístky špenátu, můžeme i mladé lístky kmínu, fialkové či jahodové lístky. Z jednoho vajíčka, hladké mouky a lžíce smetany vytvoříme těstíčko, které rozkvedláme v polévce. Nakonec přidáme nasekanou jarní bylinkovou směs.
Jaké víno doporučíme Beranům?
Ohnivé, jiskřivé, šumící, dynamické - Proseko.
Co uvaříme Býkům
Býkům musíme dát něco vydatného. Ač je to zvířena býložravá, Býk lidský nám mrkvové pyré asi jíst nebude. Zkusíme mu proto nabídnout vepřo-knedlo-zelo.
Knedlíky uděláme chlupaté, a to tak, že na stejný počet rohlíků dáme stejný počet syrových, oloupaných brambor. Rohlíky pokrájíme na kostky, brambory nastrouháme a obojí spojíme v těsto. Knedlíky zaváříme do slané vody, a až vyplavou, jeden na zkoušku rozkrojíme, zda je uvařen. Koupíme kysané červené zelí, a když je na cibulce osmahneme a podlijeme vodou, přidáme sůl i hrst rozinek, dusíme do změknutí, a když se odpaří poslední podlití, dáme na dochucení lžíci medu a velmi mírně necháme zelí trošku přismahnout. Krkovičku nakrájíme na kostky, promícháme se solí, kmínem a cibulí a necháme odležet přes noc. Druhý den pomalu pečeme.
Jaké víno doporučíme Býkům?
Zemité, těžké, nekomplikované, temně rudé - Primitivo.
Co uvaříme Blížencům
Blížencům by mohli chutnat špenátové knedlíčky jako příloha k dušené zelenině.
Potřebujeme: jedno vejce, jeden žloutek a máslo ve velikosti vejce, 2 lžíce uvařeného špenátu, lžíci hladké mouky a podle potřeby strouhanku. Máslo utřeme se žloutkem i vejcem, přidáme ostatní přísady a tvarujeme malé knedlíčky. Zavaříme do vroucí osolené vody a vaříme je 10 až 15 minut.
Jaké víno doporučíme Blížencům
Lehce opojné, šumivé, jiskřící, víno plné lehkosti a šarmu - růžové víno z Provence.
Jaké jídlo uvaříme Rakům
Pro Raky je vhodná falešná humrová pomazánka. Nebudeme nutit Raky ke kanibalismu, a tak jim připravíme tuto pomazánku z mrkve a celeru.
Potřebujeme: vařenou mrkev i celer (toho o trošku méně než mrkve), jogurt (nebo majonézu), sůl a citronovou šťávu na dochucení. Mrkev s celerem velmi jemně nastrouháme nebo rozmixujeme. Spojíme jogurtem a ochutíme. Podáváme na dobrých domácích houstičkách.
Jaké víno doporučíme Rakům
Bledě zlatá nostalgie uplynulého času - Tokajské víno.
Jaké jídlo uvaříme Lvům
Léto je v plném proudu, a tak zajdeme do lesa a nasbíráme Lvům houby. Z těch pak připravíme houbovník, a to následovně.
Na másle podusíme houby, osolíme, opepříme, přidáme trochu citronové kůry, z bio citronu a necháme vychladit. Svaříme smetanu (asi dvě malé sběračky). V misce rozkvedláme další dvě sběračky smetany s 2 lžícemi hladké mouky a 2-3 žloutky. Na mírném ohni zahříváme, až hmota zhoustne, a postupně přiléváme svařenou smetanu. Necháme vychladnout a poté vmícháme jemně sníh ze 2-3 bílků. Přisypeme lžíci jemné krupice. Pekáček vymažeme máslem, vysypeme strouhankou, nalijeme polovinu smetanové hmoty a poklademe houbami. Ty pak přelijeme druhou polovinou. Pekáček vložíme do hlubokého plechu s horkou vodou a v této lázni pečeme asi 45 minut.
Jaké víno doporučíme Lvům
Majestátní víno pro krále - Chateau Margaux z Francie.
Jaké jídlo uvaříme Pannám
Panny si za své služby bližním zaslouží sladkou odměnu, a tak jim upečeme čokoládový dort.
Potřebujeme: 100 g dobré čokolády, 2 1/4 hrnku polohrubé mouky, 1/2 prášku do pečiva, 1 lžičku sody, 1 hrnek másla, 1 1/2 hrnku třtinového cukru, 1/2 hrnku podmáslí, 2 hrnky vařící vody, 3 vejce, pravou vanilku.
Na náplň potřebujeme: 1 1/2 hrnku práškového cukru, 2 bílky, 1 lžíci citronové šťávy, 3 lžíce pomerančové šťávy, kandovanou pomerančovou kůru.
Rozehřejeme čokoládu, mouku smícháme se sodou, vyšleháme máslo s vejci a cukrem, postupně přidáme čokoládu, mouku, podmáslí a vodu. Z těsta upečeme dva korpusy a pečeme je přibližně 30 minut v troubě vyhřáté na 180 °C. Zatímco chladnou, připravíme náplň. Ve vodní lázni šleháme bílky s cukrem a postupně přidáváme obě šťávy. Šleháme, dokud směs nezhoustne. Vyndáme z lázně a šleháme dál do vychlazení. Náplní spojíme korpusy, potřeme i vršek a ozdobíme kůrou.
Jaké víno doporučíme Pannám
Jemné, delikátní Pomino Bianco z Toskánska.
Jaké jídlo uvaříme Vahám
Nebudeme váhat a připravíme jim trochu pracné, zato však vynikající lasagne.
Potřebujeme: 14 plátků předvařených lasagní, 850 ml bešamelové omáčky, 80 g mozzarelly, čerstvou bazalku
Masová náplň: 2 lžíce olivového oleje, půl kila mletého hovězího masa, velkou nakrájenou cibuli, 1 stonek řapíkatého celeru, 4 stroužky česneku, 30 g hladké mouky, 300 ml hovězího vývaru, 150 ml červeného vína, 2 lžíce rajčatového protlaku, bylinky - petrželovou nať, majoránku, bazalku, pepř a sůl. Zahřejeme olivový olej a opečeme na něm maso. Přidáme cibuli, nakrájený celer a česnek. Zaprášíme moukou a postupně podléváme vývarem a vínem. Přidáme bylinky, sůl i pepř. Na malém plamenu pak dusíme asi půl hodiny, poté vmícháme protlak a dalších deset minut povaříme.
Bešamelová omáčka: 1 lžíce másla, 1 lžíce mouky, 300 ml mléka, 2 bobkové listy, na špičku nože muškátového oříšku. Máslo rozpustíme na pánvičce, vmícháme mouku a mírně opražíme. Přilijeme mléko a přidáme koření. Přibližně pět minut vaříme. Vyndáme bobkové listy.
Vymastíme zapékací misku. Na dno dáme vrstvu lasagní. Vrstvu bešamelu a vrstvu masové směsi. Poté opakujeme a zakončíme bešamelem. Zapékáme asi půl hodiny a před závěrem posypeme nastrouhanou mozzarellou.
Jaké víno doporučíme Vahám
Inspirativní, aromatické bílé víno Chardonnay z Austrálie.
Jaké jídlo uvaříme Štírům
Štírům připravíme jemnou polévku na vyladění chmurné nálady.
Potřebujeme: půl litru silného kuřecího vývaru, 100 g drobných těstovin (hvězdičky, pecičky), 2 velká vejce, 4 lžíce citronové šťávy, sůl, pepř a nadrobno posekaná nať petrželky. Kuřecí vývar přivedeme do varu, přidáme těstoviny a vaříme do změknutí. Mezitím si do misky rozklepneme vejce a šleháme jej alespoň půl minuty. Do této směsi zašleháme velmi opatrně 5 lžic horkého vývaru, stále šleháme a přiléváme ještě přibližně 200 ml. Směs se nám nesmí srazit, vývar musí být horký, ale ne vřelý. Tuto směs pak přiléváme k vývaru s těstovinami a mícháme, pokud nezhoustne. Podáváme s petrželkou.
Jaké víno doporučíme Štírům
Temné, silné víno Merlot z Chile.
Jaké jídlo uvaříme Střelcům
Střelce uzemníme v jeho hvězdném pátrání pařenými buchtami.
Potřebujeme: půl kila polohrubé mouky, 1 lžíci moučkového cukru, 300 ml vlažného mléka, droždí, ovoce.
Z mléka, jedné kostky droždí a půl lžičky cukru uděláme kvásek, který necháme v teple vykynout. Poté vypracujeme těsto, které necháme přibližně hodinu opět kynout. Pak těsto lehce vyválíme a hrnkem vykrájíme kolečka. Ta plníme ovocem - meruňkami, borůvkami, švestkami. Necháme je ještě chvíli kynout a připravíme si hrnec s vodou a pařák. Ten lehce potřeme máslem. Počkáme, až voda začne vřít, a na pařák dáme tak čtyři až pět buchet. Přikryjeme hrnec poklicí a necháme buchty pařit přibližně deset až patnáct minut. Poté vyndáme na talíř, sypeme mletým mákem s cukrem a zalijeme rozpuštěným máslem.
Jaké víno doporučíme Střelcům
Opojné, závratné a velmi rychle stoupající do hlavy - Gewurtztraminer z Alsaska.
Jaké jídlo uvaříme Kozorohům
Kozorozi si na velké rozmazlování nepotrpí, a tak jim upečeme suchary.
Potřebujeme: 8 dkg hladké mouky, 8 dkg cukru, 1 vejce, hrst mandlí, hrst rozinek, citronovou kůru z bio citronu, špetku mletého anýzu. Vyšleháme vejce s cukrem do pěny a postupně vmícháme mouku a pokrájené oloupané mandle, citronovou kůru i anýz. Z těsta vytvoříme šišku, kterou upečeme. Tu pak krájíme na plátky a necháme usušit.
Jaké víno doporučíme Kozorohům
Zemité, suché - Cabernet Sauvignon z Argentíny
Jaké jídlo uvaříme Vodnářům
Vzhledem k nadčasovým úkolům Vodnáře jej nebudeme zdržovat složitým jídlem, a vyrobíme mu výbornou a rychlou pomazánku.
Potřebujeme: 100 g bryndzy, 100 g másla, 2 lžičky papriky, 2 lžičky drceného kmínu, 2 lžičky hořčice, 2 lžičky piva, pažitku.
Ze surovin vymícháme pomazánku, kterou natíráme nejlépe na tmavý domácí chléb.
Jaké víno doporučíme Vodnářům
Nadčasové, perlivé víno složité chuti - pravé champagne Perrier-Jouet Belle Epoque Brut.
Jaké jídlo uvaříme Rybám
Pokud se Ryby topí v moři svých nesnází, jediné, co je z toho může dostat, jsou čokoládové makronky.
Potřebujeme: 4 bílky, 2 lžíce citronové šťávy, 250 g jemného cukru, 125 g jemně mletých mandlí, 30 g kakaa.
Bílky vyšleháme s citronovou šťávou do tuhého sněhu. Postupně zašleháme cukr a opatrně vmícháme mandle a kakao. Na pečicí papír pak vytvarujeme malá kolečka (o málo větší piškoty) a v troubě vyhřáté na 140 °C je sušíme.
Náplň: 100 g kvalitní čokolády, 2 lžíce šlehačky, 30 g másla. Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni a postupně jí propojíme s máslem a smetanou. Necháme zchladit a poté naplníme makronky.
Jaké víno doporučíme Rybám
Omamné bílé víno Sauvignon Blanc.